Let op: de inhoud van de berichten weerspiegelt de situatie zoals ze op het ogenblik van publicatie van toepassing was. Het is dus mogelijk dat sommige berichten ondertussen verouderd zijn.

Kinderbeveiligingssystemen

op .

Tot 9 mei 2008 mochten kinderen van minder dan drie jaar en kleiner dan 1,35 m, in afwijking van art. 35.1.1, Wegcode, achteraan nog vervoerd worden onder dekking van de veiligheidsgordel, op voorwaarde dat er reeds twee kinderbeveiligingssystemen geïnstalleerd èn in gebruik waren en dat er geen derde meer kon geïnstalleerd worden.

Deze afwijking werd toegestaan op grond van artikel 85.3, Wegcode.

Vanaf 10 mei 2008 komt deze afwijking te vervallen en moeten alle kinderen jonger dan 3 jaar en kleiner dan 1,35 m dus vervoerd worden in een goedgekeurd kinderbeveiligingssysteem.

De algemene regel is dat kinderen kleiner dan 1,35 m in een goedgekeurd kinderzitje dienen plaats te nemen waarbij de leeftijd geen rol meer speelt. Enkel de lengte van het kind is bepalend.

Nochtans blijven enkele afwijkingen van toepassing ingevolge art. 35.1.2 van de Wegcode :

  • Kinderen van drie jaar of ouder en kleiner dan 1,35 m mogen achteraan met de veiligheidsgordel vervoerd worden op voorwaarde dat er reeds twee kinderzitjes geïnstalleerd en in gebruik zijn en er geen derde zitje meer kan bijgeplaatst worden.
  • In geval van incidenteel vervoer over korte afstand in voertuigen die NIET door een ouder bestuurd worden, mogen kinderen van drie jaar of ouder en kleiner dan 1,35 m achteraan met de veiligheidsgordel vervoerd worden op voorwaarde dat er geen of onvoldoende kinderzitjes beschikbaar zijn.

Alle kinderbeveiligingssystemen moeten vanaf 10 mei 2008 bovendien voldoen aan de norm R44/03 of R44/04. Dit betekent dat het homologatienummer moet beginnen met de cijfers 03 of 04.

Homologatielabels R44/01 of R44/02 mogen niet langer gebruikt worden en zouden overigens niet meer in de handel zijn.

{module 327}

Deze website wenst cookies te gebruiken om uw surfervaring te verbeteren. Door op “Ok” te klikken, aanvaardt u het gebruik van deze cookies voor deze doeleinden.