Let op: de inhoud van de berichten weerspiegelt de situatie zoals ze op het ogenblik van publicatie van toepassing was. Het is dus mogelijk dat sommige berichten ondertussen verouderd zijn.

Hulpagenten worden agenten van politie

op .

Op 10 mei 2006 verscheen in het Belgisch Staatsblad de wet van 1 april 2006 betreffende de agenten van politie, hun bevoegdheden en de voorwaarden waaronder hun opdrachten worden vervuld. Vanaf 10 mei 2006 werd de benaming van de graad “hulpagent van politie” automatisch vervangen door “agenten van politie”.  Enkele bevoegdheden op het vlak van verkeer worden aangepast.

Deze wet is in werking getreden op 10 mei 2006.

Op het gebied van verkeershandhaving wijzigen enkele elementen :

1. Controle inzake het gedepenaliseerd parkeren

In het verleden bestond er heel wat discussie over het feit of de vroegere hulpagenten al dan niet bevoegd waren voor het vaststellen van gedepenaliseerde parkeerinbreuken. Ingevolge artikel 2 van voornoemde wet wordt het duidelijk dat zij bevoegd zijn voor het vaststellen van deze inbreuken en dit tot een datum die later in een koninklijk besluit zal bekend gemaakt worden.

Om dit mogelijk te maken werd artikel 29, §2 van de Wegverkeerswet aangevuld met en derde lid.

2. Nationale bevoegdheid

Door deze wet mogen de agenten van politie vanaf 10 mei 2006 over het ganse grondgebied van het koninkrijk België optreden voor zover zij bevoegd zijn voor de materie.

{module 327}

Deze website wenst cookies te gebruiken om uw surfervaring te verbeteren. Door op “Ok” te klikken, aanvaardt u het gebruik van deze cookies voor deze doeleinden.