Let op: de inhoud van de berichten weerspiegelt de situatie zoals ze op het ogenblik van publicatie van toepassing was. Het is dus mogelijk dat sommige berichten ondertussen verouderd zijn.

Kinderen jonger dan 8 jaar mogen voortaan in zijspan vervoerd worden

op .

Kind in zijspan

Op 1 september 2011 trad het K.B. van 11 juni 2011 over de veiligheid van motorrijders in werking. Een van de maatregelen hierin was dat de minimum leeftijd van passagiers op de motor bepaald werd op 8 jaar.
Kinderen van 3 jaar of meer en minder dan 8 jaar moesten worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem. Zij mochten niet worden vervoerd op een motorfiets met een cilinderinhoud van meer dan 125 cm3.
Hieronder vielen helaas ook de zijspanwagens waardoor kinderen opeens niet meer mee mochten, tot grote ergernis van vele zijspanrijders.

Zie onze rubriek actueel van 1 september 2011

Schouppe liet eerder al weten deze regel te willen versoepelen.  
Het K.B. van 26 mei 2012 dat vandaag in het Staatsblad verscheen maakt deze belofte waar met onmiddellijke inwerkingtreding : 22 juni 2012

Kinderen jonger dan 8 jaar mogen dus mee in de zijspanwagen op voorwaarde dat ze plaatsnemen in een geschikt kinderbeveiligingssysteem.

Artikel 35.1.1 van de Wegcode wordt aangevuld met een extra lid :

In afwijking van het vorige lid mogen kinderen van minder dan acht jaar worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem dat geplaatst is in de zijspanwagen van een motorfiets.

{module 327}

Deze website wenst cookies te gebruiken om uw surfervaring te verbeteren. Door op “Ok” te klikken, aanvaardt u het gebruik van deze cookies voor deze doeleinden.