Politie gaat 48 uur intensief controleren

Op dinsdag 17 en woensdag 18 mei organiseert de federale verkeerspolitie, in samenwerking met 110 lokale politiezones, de eerste nationale actie tegen afleiding achter het stuur. De wegcode is onlangs gewijzigd en Vias institute krijgt veel vragen van automobilisten die zich afvragen wat wel en wat niet is toegestaan. Hier is een overzicht.

 

Nieuwe wetsartikel

Begin maart is de wegcode veranderd zodat niet enkel meer bestuurders beboet konden worden die hun gsm in de hand hielden. Voortaan kan het gebruik geverbaliseerd worden van elk elektronisch apparaat die niet in een houder is vastgemaakt:" Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is".

Voortaan gaat het over een inbreuk van de derde graad. De boete kost je 174 euro.

1)Een laptop gebruiken die op de passagierszetel staat

 

Dat is verboden. Het gebruik van elk elektronisch toestel met een scherm is verboden.

2) Telefoneren met oortjes

 

Dat is toegestaan, op voorwaarde dat je je gsm niet in de hand houdt. In Frankrijk is het wel verboden.  

3) Een gsm gebruiken die met een draad aan de boordcomputer is aangesloten.

 

Dat is toegestaan als de smartphone in een aangepaste houder geplaatst wordt. Het feit dat hij verbonden is met een kabel verandert hier niets aan.

4) Telefoneren met de gsm op de knie.

 

Dat is expliciet verboden sinds het ingaan van de nieuwe regelgeving. Uit een studie van Vias van vorig jaar bleek dat 1 op de 8 personen die zijn gsm gebruikte, die op zijn knie had liggen.

5) Telefoneren met de luidspreker aan terwijl je de gsm vasthoudt.

  

Dat is uiteraard verboden omdat je de gsm in de hand houdt.

 

6) Op het scherm van een gsm tikken die vastgemaakt is in een houder.

 

Dat is niet verboden, maar wordt sterk afgeraden. Terwijl je naar je scherm kijkt, is je blik niet op de weg gericht. Het is beter om de stoppen als je bv een adres moet ingeven of het ingeven voor je vertrekt.  

7) Telefoneren met je gsm tussen oor en schouders gekneld.

  

Dit is verboden met de nieuwe wetgeving. Elke gebruik van de gsm zonder dat hij in een daartoe bestemde houder zit is verboden.

8) Een navigatiesysteem gebruiken op je smartphone

 

Dat is toegestaaan in zoverre dat de gsm in een daartoe bestemde houder zit. De gsm vastkleven  met bijvoorbeeld klittenband is dus niet voldoende.

9) De GSM raadplegen die steunt tegen het dashboard

 

Dat is verboden, want in dat geval is geen aangepaste houder. Als je gaat remmen, gaat de gsm op deze manier rondvliegen in de wagen.

10) Een tablet raadplegen die tussen de twee stoelen geplaatst is

 

Dat is verboden als de tablet niet in een aangepaste houder bevestigd is.

Ander recent nieuws

Rijexamen met speedpedelec in Vlaanderen

Regelgeving Website

Het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juni 2023 tot wijziging van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs (gepubliceerd op 20 september 2023) introduceert enkele nieuwigheden met betrekking tot het rijexamen in het Vlaams Gewest.